Top Darts League: Κανονισμοί

TOP DARTS LEAGUE CHAMPIONSHIP 2014

ΟΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  ( QUALIFYING ROUNDS )

1.     Δικαίωμα συμμετοχής στην προκριματική διαδικασία επιλογής των παικτών, έχουν όλοι οι παίκτες, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένα μέλη σε κάποιον σύλλογο Darts ή όχι. 2.     Η προκριματική διαδικασία επιλογής θα έχει την παρακάτω μορφή:

 • Επτά ( 7 ) προκριματικοί αγώνες  με βάση τον μέσο όρο ανά βολή ( average per throw ).
 • Οι πέντε ( 5 ) καλύτερες επιδόσεις απο τις επτά ( 7 ) θα ορίσουν και το average per throw του παίκτη.
 • Υποχρεωτική παρουσία του παίκτη το λιγότερο στους πέντε ( 5 ) προκριματικούς αγώνες ώστε να έχει δικαίωμα στην βαθμολογία.
 • Στον κάθε προκριματικό αγώνα ο παίκτης θα αγωνισθεί μόνος του σε 5 legs 501. Θα καταγραφούν πόσα βελάκια χρειάστηκε για να τελειώσει τα 5 legs.
 • το σύνολο πόντων των 25 legs 501 (12.525 πόντοι) / του συνόλου των darts που χρειάστηκαν για τα εικοσιπέντε( 25 ) επιλεγμένα legs,  θα μας δώσει το average ανά βελάκι και  x 3 θα έχουμε το average ανά βολή.

3.     Δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση θα έχουν τα πρώτα 12 averages ανά βολή. 4.     Σε  περίπτωση  ισοβαθμίας  average  που  κρίνεται  θέση  ή  θέσεις,  η  διαδικασία  θα επαναληφθεί σε άλλη μέρα (7 legs 501) και το καλύτερο ή τα καλύτερα average θα περάσουν στην τελική φάση.

5.     Την διαδικασία των προκριματικών ανά κατάστημα θα επιβλέπει και θα συντονίζει μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Top Darts League ή υπεύθυνος που θα έχει ορισθεί απο την επιτροπή.

6.    Δικαίωμα συμμετοχής στην προκριματική διαδικασία ( entry fee ), 5 ευρώ ανά προκριματικό.

7.   Δικαίωμα συμμετοχής του καταστήματος που φιλοξενεί τον προκριματικό, 1 ευρώ ανά συμμετοχή παίκτη και 5 ευρώ για την TDL.

8.     Τα καταστήματα που θα φιλοξενήσουν τους προκριματικούς θα ορισθούν απο την αρχή και θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο ( 2 ) στόχους ( έναν καινούργιο και έναν σε καλή κατάσταση για το ζέσταμα ) .

9.   Οι ημερομηνίες των προκαταρκτικών ( Qualifying Rounds ) είναι : 28 / 2 , 14 / 3 , 28 / 3 , 11 / 4 , 25 / 4 , 9 / 5 , 23 / 5 πάντα Παρασκευή.

10.   Η τελική φάση θα ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου 2014 και θα τελειώσει στις 12 Δεκεμβρίου 2014 και θα γίνονται κάθε Παρασκευή. Αυτό ισχύει για όσες TDL διαθέτει η χώρα. Η εθνική τελική φάση ( National Finals ) θα γίνει στην Αθήνα το επόμενο Σαββατοκύριακο της τελευταίας ημερομηνίας των TDL τοπικών πρωταθλημάτων, δηλαδή στις 20 & 21 Δεκεμβρίου 2014.

11.   Για τους αγώνες της τελικής φάσης των τοπικών πρωταθλημάτων TDL, οι 12 παίκτες θα πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές εμφάνισης – μαύρο παντελόνι, μαύρα παπούτσια και πουκάμισο η μπλούζα με το όνομα τους. Δεν επιτρέπεται το T-Shirt.

12.   Στο πρωτάθλημα TDL 2014 συμμετέχουν οι τοπικές Top League της Αθήνας, της Κέρκυρας και του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

13.   Οι παίκτες που προκρίθηκαν από την διαδικασία των προκριματικών, θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό εκείνο που προκύπτει απο τους αγώνες που θα δώσουν στην τελική φάση Χ 5 ευρώ. Δηλαδή, 5 Χ 11 αγώνες = 55 ευρώ.

14.   Η Αθήνα στην τελική δική της φάση θα στείλει στον Εθνικό τελικό ( National Finals ) τους παίκτες που κατέλαβαν τις πρώτες έξι ( 6 ) θέσεις στην βαθμολογία, η Κέρκυρα τους 2 πρώτους όπως και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης Στον εθνικό τελικό θα προκρίνονται πάντα απο 8 έως 12 παίκτες ανεξάρτητα πόσες TDL έχει η χώρα.  Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας σε κάποια θέση πλεονέκτημα έχει ο παίκτης με την καλύτερη διαφορά legs ( κερδισμένα – χαμένα ) και αν υπάρχει ισοπαλία και εδώ, τότε θα μετρήσει το average της τελικής φάσης. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στον Εθνικό τελικό ( National Final ), θα συναντηθούν 10 παίκτες στις 20 & 21 Δεκεμβρίου 2014 όπου θα προκύψει και ο πρωταθλητής της Top Darts League. Λεπρομέρειες  για το “που και πως” των αγώνων του εθνικού τελικού, θα ανακοινωθούν σύντομα. Στην επόμενη ενότητα γίνεται αναφορά του τρόπου των αγώνων.  

 

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ TDL ( 3/10 – 12/12 2014 )

& ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ NATIONAL TDL FINAL –  20 & 21 /12/2014 )

1.     Για τους παίκτες που αγωνίζονται απαγορεύεται το ποτό και το τσιγάρο.

2.    Ο 1ος  αγώνας της κάθε αγωνιστικής θα αρχίζει στις 20:00. Όλοι οι παίκτες θα πρέπει να είναι παρόντες ½ ώρα ΠΡΙΝ την ώρα έναρξης του παιχνιδιού τους.

3.    Οι αγώνες θα είναι best of 10 legs και ο κάθε παίκτης θα παίξει σε διάστημα 11 εβδομάδων με τους υπόλοιπους. Η νίκη θα έχει 2 βαθμούς, η ισοπαλία 1 και η ήττα 0.

4.    Η αποχώρηση αγωνιζόμενου λόγω ανωτέρας βίας έχει προβλεφθεί και θα αντικατασταθεί αυτός από  τον πρώτο επιλαχόντα με το καλύτερο average από την διαδικασία των προκριματικών. Η βαθμολογία του τελευταίου παίχτη εκείνη την στιγμή θα είναι και η βαθμολογία του αντικαταστάτη.

5.     Για την μη διεξαγωγή παιχνιδιού λόγω απουσίας παίκτη, ο αγώνας κατοχυρώνεται στον αντίπαλο του και κερδίζει αυτός τους 2 πόντους της νίκης. Ο αντίπαλος του για να κερδίσει τους 2 αυτούς πόντους, θα πρέπει να είναι παρών στην αγωνιστική, την ώρα που έχει ορισθεί ο αγώνας του. Τυπικά ο αγώνας έχει σκορ 6-0, αλλά τα legs δεν θα υπολογισθούν στα συνολικά κερδισμένα ή χαμένα. Η επιτροπή της TDL έχει κάθε δικαίωμα  να αναβάλει παιχνίδι, είτε  λόγω απουσίας παίκτη, είτε για οποιονδήποτε λόγο κρίνει αυτή.

6.     Σε  περίπτωση  ισοβαθμίας  σε  κάποια  θέση  μετά  την  ολοκλήρωση  των  αγώνων,  θα μετρήσουν κατά σειρά τα εξής: α) Η διαφορά των legs (κερδισμένα –  χαμένα legs) και αν είναι ίδια, β) Το average ανά βολή των παικτών.

7.     Οι 6 πρώτοι της βαθμολογίας της Αθήνας, οι 2 πρώτοι της Κέρκυρας και οι 2 πρώτοι του Αγίου Νικολάου Κρήτης, θα περάσουν στον εθνικό τελικό από όπου θα προκύψει και ο Πρωταθλητής της Top Darts League.

8.   Στον εθνικό τελικό οι 10 παίκτες θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον και απο την βαθμολογία που θα προκύψει, οι 4 πρώτοι θα περάσουν στα ημιτελικά όπου και  θα παίξουν όπως περιγράφεται παρακάτω.

α) Ο Νο 1 της κατάταξης, θα συναντήσει στον πρώτο ( 1ο ) ημιτελικό τον Νο 4 της κατάταξης και ο Νο 2 θα συναντήσει  τον Νο 3 στον δεύτερο ( 2ο ) ημιτελικό.

β) Οι παίκτες θα αναμετρηθούν στο bull για να ορισθεί  ποιός ξεκινάει πρώτος στα μονά παιχνίδια. Οι Νο1 και Νο2 αντίστοιχα θα ρίξουν πρώτοι για bull.

γ) Οι ημιτελικοί θα είναι best of 17 legs και ο τελικός best of 21 legs. δ) Σε περίπτωση ισοπαλίας 8 – 8  στον ημιτελικό ή 10 – 10 στον τελικό, το bull  θα αποφασίσει ποιός θα ξεκινήσει πρώτος στο “ αποφασιστικό ” leg. Πρώτος θα ρίξει για bull ο παίκτης που ξεκίνησε πρώτος.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ

 • Κατά την προκριματική διαδικασία καθώς και στην τελική φάση, απαγορεύεται κατά την διάρκεια του αγώνα το ποτό και το τσιγάρο.
 • Στην τελική φάση οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν την εμφάνιση τους Πουκάμισο εμφάνισης αγώνα ( όχι T-Shirt ), μαύρο παντελόνι, μάυρα παπούτσια.
 • Χωρίς να είναι υποχρεωτικό, καλό θα ήταν για το άθλημα, η παρουσία των παίκτών μέχρι και το τελευταίο παίχνιδι της κάθε αγωνιστικής.
 • Στον εθνικό τελικό, η παρουσία όλων των παικτών που έφτασαν σε αυτή την φάση είναι υποχρεωτική και μάλιστα φορώντας την εμφάνιση τους. Θα υπάρχουν απονομές, φωτογραφίες και σε τελική ανάλυση οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές. Σε περίπτωση απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, ο παίκτης θα πρέπει να ορίσει γραπτώς στην TDL, εκείνον που θα παραλάβει για λογαριασμό του κάποιο μετάλλιο η ακόμα και χρηματικό ποσό. Σε περίπτωση που δεν το κάνει,  η TDL έχει κάθε δικαίωμα να τον αποκλείσει απο μελλοντικές της δραστηριότητες και βέβαια απονομή κυπέλλου, μεταλλίου ή και χρηματικού ποσού δεν πρόκειται να γίνει.
 •   Η σωστή αθλητική συμπεριφορά κατά την διάρκεια των αγώνων, θεωρείται σεβασμός στον θεσμό της TDL και στους συμπαίκτες.
 •   Θα πρέπει να γίνει διευκρίνηση όσον αφορά το άρθρο 5 της τελικής φάσης,μη διεξαγωγή παιχνιδιού λόγω κωλύματος. Κώλυμα θεωρείται ένα αναπάντεχο σοβαρό γεγονός που απαιτεί την παρουσία μας. Κώλυμα θεωρείται μια κατάσταση που δεν μπορούμε να την προβλέψουμε όπως π.χ “έπαθα λουμπαγκο και είμαι στο κρεβάτι”. Κώλυμα όμως δεν είναι “έχω δουλειά” ή “μου προέκυψε δουλειά”. Αν κάποιος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η δουλειά του θα του φέρει δυσκολίες για να είναι συνεπής στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις, καλύτερα να μην λάβει μέρος στην διαδικασία.
 •   Η TDL θα ορίσει μία πειθαρχική επιτροπή που θα ασχοληθεί με περιπτώσεις μόνο μη σεβασμού απέναντι στον θεσμό και τους αγώνες. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται απο τρεις ( 3 ) επιλεγμένους απο την επιτροπή, παίκτες ή μη των darts, οι οποίοι θα έχουν απο μία ( 1 ) ψήφο ο καθένας και απο την επιτροπή της TDL της οποίας η ψήφος θα μετράει γιά δύο ( 2 ). Σύνολο ψήφων πέντε ( 5 ). Η επιτροπή δεν θα επιβάλλει ούτε θα προτείνει ποινή αλλά μόνο θα γνωματεύει για το είδος της παράβασης και κυρίως για τον σεβασμό απέναντι στον θεσμό.
 •    Η TDL έχει κάθε δικαίωμα απο την στιγμή που η επιτροπή αυτή θα γνωματεύσει “ασέβεια”, να επιβάλλει ποινή στον παίκτη που μπορεί να φτάσει ακόμα και στην αποβολή του απο τους αγώνες.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

 

 •  Για τα προκριματικά, χρειάζονται 2 στόχοι,  ένας καινούργιος  και ένας σε καλή κατάσταση για το ζέσταμα των παικτών.
 •  Για τον κάθε προκριματικό που θα γίνεται στο κατάστημα, entry fee 1 ευρώ ανα συμμετοχή παίκτη συν 5 ευρώ για την TDL.
 •  Για το πρωτάθλημα TDL Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2014, 50 ευρώ entry fee ανα αγωνιστική.

ΑΠΟΝΟΜΗ  –  ΕΠΑΘΛΑ

Χρηματικά έπαθλα για τις τοπικές Top League TDL Αθηνών,  στους 6 πρώτους TDL Κέρκυρας,  στους 6 πρώτους TDL Αγ. Νικολάου Κρήτης,  στους 6 πρώτους Στην τελική φάση της National Top Darts League θα δοθούν κύπελα στους παίκτες που θα φτάσουν στον τελικό ( 1η και 2η θέση ). Χρηματικά έπαθλα θα δοθούν και στους 10 παίκτες .ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ   Στα πλαίσια της ανάπτυξης του αθλήματος και της αναγνωρισιμότητας του, οι παίκτες που έφτασαν στον εθνικό τελικό, θα είναι στην διάθεση της επιτροπής για exhibition αγώνες σε δημόσιους χώρους, σχολεία κλπ. Παράλληλα είναι στα σχέδια της επιτροπής να χρηματοδοτήσει παίκτες για αγώνες στο εξωτερικό. Όλα τα παραπάνω έχουν συμφωνηθεί από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, η οποία έχει τηνδικαιοδοσία να συμπληρώσει, να αλλάξει, ακόμα και να διαγράψει κάποιους από τους όρους  .

Η Οργανωτική Επιτροπή

Top Darts League

Leave a Reply